Spiselige julegaver: Syltet rødløk & syltet sitron

Ikke bare er det bursdagen til Bjarte i dag (grattis babe), det er også kun en månede igjen til julaften! Denne kombinasjonen betyr for oss at det nå endelig er lov å drikke julebrus, spise kakemenn, høre på julemusikk, og så smått begynne å pynte med lyslenker. Stakkars mamma har tydeligvis en gang i tida fått streng beskjed av meg om å ikke røre julebrus før 1. desember, og i dag viste det seg at jeg har glemt å informere henne om de «nye» reglene, som nå er sju år gamle. Haha.

Vi har allerede blitt ferdig med alle julegavene for i år (mhm), og en god del av dem er spiselige. Så, her kommer oppskrifter og linker til to av årets spiselige gaver. Den ene oppskriften; saltsyltede sitroner, bruker omtrent en månede på å bli klar til bruk (og holder seg et halvt år i kjøleskap!). Perfekt å lage nå i helga.

sylteloken sylt3Ingredienser
4 stk rødløk i båter
2 båter finhakket hvitløk
3 dl vann
2 dl sukker
1 dl eplecidereddik
1 ts salt
1⁄2 ts hel pepper

Fremgangsmåte
Kok opp hvitløk, vann, sukker, eddik og salt i en kasserolle.
Legg i rødløk når sukker og salt har løst seg opp.
La det småkoke i 2 minutter. Avkjøl.

strek
Oppskriften er hentet fra
Matprat.

 

syltesitronensylt4Ingredienser
1 stort sylteglass (sterilisert)
Sitroner til å fylle glasset
1 ss grovt havsalt pr. sitron
1 kanelstang
1 chili
Korianderfrø
Fennikkelfrø
Laurbærblad

Fremgangsmåte
Kutt av stilken. Skjær et stort kryss fra toppen av sitronen og nesten helt ned.
Putt salt i krysset, og press sitronene sammen i glasset. Krydre underveis.

Sitronene skal presses hver dag i 2-3 dager, slik at saften fyller glasset.
Hell sitronsaft over dersom glasset ikke blir fylt helt opp.

strekOppskriften er hentet fra NRK mat.

2 kommentarer på Spiselige julegaver: Syltet rødløk & syltet sitron

  1. Tine Katrine
    01.12.2016 at 20:00 (8 måneder ago)

    Ser godt ut! Men hva brukes syltet sitron til?

    Svar
    • Line Augusta
      14.12.2016 at 19:25 (7 måneder ago)

      Hei!! Beklager for seint svar, men jeg var bortreist da du sendte kommentaren, og glemte helt å svare da jeg kom hjem.

      Men ja! Håper det er godt. Man skjærer skallet i biter, og har det som tilbehør til akkurat det man tror det kan passe til. Jeg vet ikke helt hvilke retter som kan passe, men jeg har lest at det veldig ofte brukes i marokkansk mat. :-) Jeg skal lete litt, og dersom jeg finner ut noe lurt kan jeg legge ved tips i innlegget.

      Svar